Naklada Vakula

I još prvi na listi desetljećima znane “Nove stvarnosti”!

Kako mi je to neobično za jednog meteorologa. Istina, nisam prvi koji je počeo objavljivati knjige u vlastitoj nakladi, a još više ih je – iako ne odviše – pisalo i piše knjige. Štoviše, ima meteorologa čak i u Hrvatskom društvu književnika!

No, za mene je ugodno iznenađenje bio poziv “Nove stvarnosti” i ovo prvo ovakvo predstavljanje moje naklade, posebice stoga što “Naklada Vakula, obrt za izdavanje knjiga i ostale usluge” radi tek od 1. ožujka 2022.  

S “Nakladom Vakula” počelo se i službeno ostvarivati ono što sam počeo raditi još na pisaćem stroju u osnovnoj školi – objavljivati svoje uratke u više primjeraka – ovisno o debljini papira i indiga koje sam stavljao između. “ZEKO – zabavan, ekonomičan, koristan, odličan” bio je moj 1. vlastiti “časopis” još tamo ranih 80-tih godina prošlog stoljeća, a nakon dva, tri broja zamijenio ga je “ZEC – zabavan, ekonomičan, cijenjen”. Bilo je u njima tekstova u prozi i poeziji, rebusa, premetaljki, križaljki, karikatura, stripa – barem prema mojem tadašnjem shvaćanju tih umjetničkih i enigmatskih izričaja…

“Vremenaste priče”: “Vjetropirasta”, “Oblačasta”, “Sunčasta”…

Mnogo od toga ima i u “Vjetropirastoj”, “Oblačastoj” i “Sunčastoj” – mojim prvim meteoslikovnicama iz serije “Vremenaste priče”, koje sam počeo pisati još početkom ovog stoljeća, ali su svjetlo dana ugledavale tek od 2021. godine kada ih je – nakon lekture i dodatnih savjeta profesorice Marije Pepelko – odlučio ilustrirati i objaviti Nikola Plečko, alias Nik Titanik, poznati ilustrator, karikaturist i grafički urednik. Srećom ili nesrećom, vrijeme će pokazati, nakon gotovo rasprodanog 1. izdanja “Vjetropiraste” i dobre početne prodaje “Oblačaste” – zbog preopterećenosti mnogobrojnim poslovima Nik je odustao od daljnjeg izdavanja meteoslikovnica pa sam se našao na raskrižju. Prestati s objavljivanjem planirane – “prognozirane” serije, prihvatiti ponudu nekog od velikih izdavača s kojima sam komunicirao ili nastaviti objavljivati samostalno. Prestanak mi je bio posljednji izbor, a prvi – uz podršku supruge – ostvarenje dječačke želje. I za sada mi nije žao, premda sam radeći svoj dosadašnji posao meteorologa – urednika na HRT-u i uz njega gotovo svakodnevno i ovaj dodatni – nakladništvo – spoznao već mnogo toga što je nužno da bi se slikovnica našla u rukama kupca – čitatelja. Napisati je i objaviti djeluje mi najjednostavniji dio ovog poslovnog procesa.

Meteoslikovnice i u kazalištu

Naravno, premalo je vremena prošlo da bi stigao vratiti ulaganja i izaći iz financijskog “podebljeg minusa”, ali sam još uvijek u “pozitivnom” početnom zanosu. Osim mirisa vlastitih knjiga i svakodnevnog pogleda na njih, veseli me, i čini ponosnim, što su moja djela počela živjeti i u kazalištu. Štoviše, dijele istu pozornicu s predstavama svjetski poznatog Mire Gavrana!? Naime, na inicijativu Dijane Bolanče iz Centra za kulturu i informacije Maksimir, Mali teatar Igora Bakse postavio je na scenu “Sunčastu” u okviru predstave “Tata Slikovnica”. A nakon Sunčice – u kazališnim „prognozama piše” da će na jesen glumica Mirna Ostrošić postati i Vedrana iz “Oblačaste”, vjerojatno i Val iz “Vjetropiraste”… Sve to predstavlja u svijetu rijedak, možda čak i jedinstven kazališni oblik promicanja meteorologije.

Ciljevi Naklade Vakula

A upravo je promidžba meteorologije jedan od ciljeva “Naklade Vakula”. Naravno, uz onaj osnovni – objavljivanje i promocija knjiga, osobito serije slikovnica „Vremenaste priče“, koje educiraju djecu objašnjavajući im neke često spominjane meteorološke izraze kako bi bolje razumjela i imala koristi od meteoinformacija, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.

“Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze”

Osim meteoslikovnicama, ponosan sam što meteorologiju promičem i pomoću “Rimovane meteoprognoze u doba koronaviroze” – u svijetu rijetke zbirke meteorima  – u kojoj nisu sadržane samo svakodnevne vremenske prognoze u stihu i rimi, nego je dio stihova i nekrološke naravi – oproštaj i spomen na neke od poznatih osoba koje su nas napustile u doba koronakrize. U zbirci, čiji je suizdavač “PDF obrt Našice” i koju je pomogla objaviti Općina Pitomača, nalaze se i rimovane najave zanimljivih sportskih događanja i nekih još uvijek aktualnih kulturnih, kao i prigodnice više ili manje povezane s vremenskom prognozom.

Prognoze – ne vremenske, nego “nakladničke”

Budući da svi moji stihovi i rime, koje pišem još od rane mladosti, nisu stale u prvu zbirku – već je u pripremi druga – koja će također promicati meteorologiju.

Ostvare li se trenutačno prilično vjerojatne prognoze – Naklada Vakula – u suradnji s ilustratorom Nikom Titanikom – sljedećih će mjeseci i godina nastaviti objavljivati “Vremenaste priče”.

Krešimir Biuk, poznati crtač stripa, već je nacrtao desetke pasica i poneku tablu “Pretežno vedro” – prvog meteostripa u Hrvatskoj, vjerojatno i šire, u kojem su neke od anegdota iz povijesti meteorologije DHMZ-a i HRT-a – i čije ukoričeno izdanje neki već s nestrpljenjem očekuju.  https://vrijeme-i-promet.hrt.hr/meteo-strip

Priprema se i zbirka meteokarikatura, koje godinama skupljam – još od pripreme i ostvarenja Međunarodne izložbe karikatura na temu meteorologije Zagreb 2018. Hrvatskog društva karikaturista, i koja se nastavila na internetskim stranicama HRT-a (https://vrijeme-i-promet.hrt.hr/meteo-karikature).

A za očekivati je i barem poneku objavu knjiga drugih autora, koji su se već počeli zanimati za suradnju s Nakladom Vakula…

Povezani članci

Related

Nema rezultata

Nije moguće pronaći stranicu koju ste zatražili. Pokušajte precizirati pretraživanje ili upotrijebite gornju navigaciju za pronalaženje posta.

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaVrati se u trgovinu